Just another WordPress.com weblog

Maagzuurtekort, een vergeten probleem

136 reacties

De meeste mensen kennen wel direct of indirect het probleem van een teveel aan ‘brandend’ maagzuur. En anders zorgen de TV reclames er wel voor dat we er van op de hoogte zijn. Voor Big Pharma is dit een uiterst lucratieve klacht, want naast alle zelfzorgmiddelen die er voor deze klacht bij apotheker en drogist te verkrijgen zijn, vormen de groep maagzuurremmende medicijnen de op één na meest verkochte groep geneesmiddelen ter wereld.

Toch is er een hardnekkig misverstand waar het maagzuurklachten betreft. Veel mensen met last van zuurbranden hebben eigenlijk een te lage maagzuurproductie en is de maag in die situatie overgevoelig. Dit resulteert in plotseling pieken van maagzuur productie bij bepaalde type voeding waarna de klachten ontstaan. Regulier wordt hier steeds alleen maar geconstateerd dat er een teveel aan maagzuur is en worden er maagzuurremmers ingezet. De paradox is dat als deze mensen tijdens de maaltijd een maagzuurverhogende tablet innemen (Betaïne HCL), dan hebben ze als regel helemaal geen last meer van de piek-productie en dus van zuurbranden.

Een tekort aan maagzuur kan evenwel ook zonder verschijnselen op het niveau van de maag verlopen. Een eenvoudige provocatietest kan in 3 dagen duidelijk maken of iemand een voldoende dan wel een tekort aan maagzuur heeft. Omdat maagzuurproductie, evenals alle andere functies van de spijsvertering, aangestuurd wordt door de Parasympatiscus-tak van het autonome zenuwstelsel en de meeste mensen kampen met de gevolgen van te veel stress, is maagzuur tekort een zeer wijdverbreid probleem.

De gevolgen van een te laag maagzuur niveau zijn enorm. De opname van alle mineralen en van vitamine B12 én de eiwitvertering zijn allen afhankelijk van de productie van voldoende maagzuur (en pepsine). Zowel de mineralen als Vit. B12 zijn zeer belangrijke sleutels in de stofwisseling en tekorten kunnen leiden tot de meest uiteenlopende klachten en ziekten. Zo zien we bv. met regelmaat mensen die schildklierproblemen hebben ómdat het maagzuur niveau te laag is waardoor er onvoldoende opname is van de de mineralen zink, selenium en vit. B12 waardoor de omzetting van het weinig actieve schildklierhormoon T4 in het biologisch actieve T3 moeizaam verloopt.

 

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

136 thoughts on “Maagzuurtekort, een vergeten probleem

  1. goed artikel, een eetlepeltje honing werkt voor mij persoonlijk het beste. Verminderd de klachten enorm. Wat ook kan helpen is gember, het heeft een vieze smaak maar werkt super!!

  2. Hele verhaal klopt. Goede ervaring met het toevoegen van Betaine HCL. Maar hoe vertellen we het de huisartsen?????

    • Hoe vertellen we het de huisartsen? Dat is een verhaal apart.
      Huisartsen werken sterk volgens vastgestelde protocollen en daarin komt het fenomeen ‘te laag maagzuur’ niet voor. Wanneer mensen last hebben van een te laag maagzuur wordt het steevast verkeerd geïnterpreteerd en krijgen ze juist maagzuurremmers.

      Mvg. Wim

  3. WaaR kan ik Betaine HCL kopen in Belgie ?

  4. Bij mij helpt bruin stokbrood eten heel goed bij brandend maagzuur!

    Mijn keuken kast ligt er vol van.

  5. Ik heb zelf altijd al een gevoelige maag gehad en de eiwitten worden heel slecht verteerd door mijn lichaam. Nu heb ik van solgars betaine hcl met pepsine.gekocht. 1 tablet bevat 325mg betaine en 59mg pepsine. Nu merk ik dat ik zelfs na een paar uur nog een brandend gevoel heb in de maag een beetje bij de maaguiteinde. Is dit normaal? Ik durf niet door te slikken.

    • Nee, dat is zeker niet de bedoeling, dan zou ik inderdaad niet doorgaan met dit preparaat. Mogelijk light het probleem dan net ná de maag in het duodenum waar enzymen door de pancreas worden toegevoegd. Als de pancreas te weinig enzymen afgeeft leidt dat ook tot verteringsproblemen. Dat vergt dan een andere aanpak.

      Mvg. Wim

      • Zijn enzymen zonder betaine mogelijk?

      • Ja zeker, er zijn verschillende mogelijkheden ook buiten Betaïne HCL om.

        Mvg. Wim

      • En enkel enzymen?

      • Ja, alleen spijsverteringsenzymen zijn mogelijk en werken vaak bijzonder goed om rust in de spijsvertering te brengen.

        Mvg. Wim

      • Welk merk adviseert u mij? Ik heb namelijk gekeken en er zit meestal toch betaine in. Heb ik dan alleen eiwitenzym nodig,ik weet dat eiwittenvertering niet goed gaat?

        Verder mocht ik in de toekomst precies willen weten of enkel de eiwitvertering niet goed gaat of ook de koolhydraten en eiwitten niet,hoe test je dat via ontlasting?

      • Welk merk spijsverteringsenzymen adviseert u mij? Ik heb namelijk gekeken en er zit meestal toch betaine in. Heb ik dan alleen eiwitenzym nodig,ik weet dat eiwittenvertering niet goed gaat?

        Verder mocht ik in de toekomst precies willen weten of enkel de eiwitvertering niet goed gaat of ook de koolhydraten en eiwitten niet,hoe test je dat via ontlasting?

  6. Pingback: Een goeie remedie tegen allerlei kwaaltjes… | What's That News?

  7. Producten die verlichting kunnen geven: blaadjes groene basilicum eten, augurk of zilveruitjes, kommetje vanillevla, warme melk, eetlepel droge havermout, een rauwe aardappel eten, eetlepel suiker en een stukje komkommer.

    • Ik heb het boek gelezen. Dit was precies wat ik nodig had. Ik heb altijd geloofd dat ik niet te veel maagzuur had, maar eerder te weinig. Het advies is om eerst te laten onderzoeken of je werkelijk te weinig maagzuur aanmaakt. Het blijkt dat artsen niet meer willen meewerken aan dit onderzoek. Eigenlijk is het niet ingewikkeld want er gaat voor 24 uur een slangetje in de maag en dan wordt er steeds gemeten hoe het staat met de zuurproductie, als je gegeten hebt.

  8. Ik heb al een hele tijd last van maagzuur en gebruik Omeprasol als maagzuurremmer. Dat helpt uitstekend. Nu lees ik dat maagzuur ook veroorzaakt kan worden door een tekort aan maagzuur. Stel dat ik een tekort aan maagzuur heb en dat tekort nog eens verlaag d.m.v. Omeprasol, hoe kan dat dan toch helpen tegen maagzuur. Dat klinkt niet erg logisch. Zou hier graag een reactie op krijgen

    • Beste E.B.,

      Ik weet het, inderdaad lijkt het een paradox. Maar kenmerkend voor een verlaagd maagzuur en pepsine niveau is een verhoogde gevoeligheid van het maagslijmvlies. Bepaalde voeding induceert dan een plotseling piekproductie van maagzuur waardoor de typische klachten ontstaan.
      Stel dat je geen Omeprazol zou gebruiken en je zou kunstmatig het maagzuur/pepsine niveau tijdens de maaltijden verhogen met een tablet Betaïne HCL + pepsine, dan zijn bij de meeste mensen de maagzuurklachten over. Ook dat lijkt paradoxaal.
      Nadeel van Omeprazol is dat vervolgens het maagzuur niveau structureel op een laag niveau gehouden wordt. Hierdoor is per definitie de opname van mineralen én de opname van B12 verstoord. Daarom kan dit een grote variatie van klachten in het kielzog van de Omeprazol inname geven die door geen medicus of specialist in verband wordt gebracht met de inname van Omeprazol.

      Mvg. Wim

      • Beste Wim,

        Je vertelt een duidelijk verhaal, maar geeft m.i. geen antwoord op mijn vraag. Die vraag was: als mijn maagzuurproductie te laag is en ik verlaag dat te lage niveau nog eens d.m.v. Omeprasol, hoe kan het dat daarmee dan mijn probleem is opgelost.
        Nog iets anders. Toen ik mijn volledige naam invulde, was ik mij er niet van bewust dat die voluit op de site kwam te staan. Daarom zou ik dat graag weer terugdraaien. Hoe kan ik dat regelen?

        Mvg. E.B.

      • Dan is je probleem niet opgelost maar kan de maag geen piek producties meer geven waardoor het gevoel van een teveel maagzuur verdwijnt.

        Mvg. Wim

      • Beste Wim,

        Hartelijk dank voor je 2de reactie op mijn vraag. Dit maakt het voor mij helemaal duidelijk en is het meteen een goede reden om te proberen van Omeprazol af te komen.

        Mvg. E.B.

  9. in 2008 keek mijn huisarts raar toen ik een maagzuurversterker vroeg maar hij wist er wel 1: een ouderwetse tonic genaamd Julapium. Is 5% verdund zoutzuur en werd vroeger veel gebruikt. De vader van de apotheker wist nog hoe het te maken (Albers in Den Bosch)

    Julapium werd vroeger net zoveel gebruikt als nu Rennies, interessant toch?
    Het herstelde mijn spijsvertering en galproductie en nutrient-opname. Wel moet ik nog steeds gan liggen 45 minuten na het eten, als de maag ledigt.
    Ik heb te weinig cortisol voor maagzuur en bloeddruk en stress en vertering. Liggen helpt daarbij iets.

  10. Ik heb tijdens een stressvolle periode opeens maagzuurklachten en astmatische klachten gekregen. Voorheen wel veel last gehad van een spastische darm, maar nooit maagzuur en al helemaal geen longklachten. Nu lees ik dat deze klachten mogelijk veroorzaakt worden door te weinig maagzuur. Ik slik momenteel pantoprazol, maar dat werkt niet voldoende zodat ik nog enkele gastrolox tabletten verdeeld over de dag nodig heb. Ook gebruik ik symbicort voor mijn astma (niet iedere dag). Nu wil ik graag van deze medicijnen af en begin ik met het afbouwen van de pantoprazol. Mag ik dan gelijktijdig starten met de betaine hcl? Ik heb deze gekocht van het merk Solgar! Alvast bedankt voor uw advies.

    • Betaïne HCL niet eerder inzetten nadat de maagzuurremmers zijn afgebouwd. Houdt er rekening mee dat je het alleen met Betaïne HCL niet red. Uit je korte beschrijving leid ik af dat er door o.a. de stress een onderliggende ontregeling is van je neuro-hormonale systeem.

      Mvg. Wim

      • Ik ben ook begonnen met anders eten dwz gezonde vetten, minder koolhydraten, biologisch etc. Mijn stress is gelukkig afgenomen. Wat kan ik dan nog meer doen om van mijn brandend maagzuur af te komen?

      • Eerst maar eens kijken hoe je op Betaïne HCL reageert, stel ik voor.

        Mvg. Wim

  11. Dank je voor je snelle reactie. Ik zal eerst langzaam de pantoprazol moeten afbouwen. Ik heb begrepen dat ik daar beter een paar weken over moet doen. Daarna kijken wat de betaine HCL zal doen.

  12. Nog een vraagje. Bij het afbouwen en stoppen met de pantoprazol gaat de maag extra maagzuur produceren. Dan zou op dat moment het probleem van te weinig maagzuur toch opgelost moeten zijn? Toch ervaar ik zelf en lees ik ook op internet dat de klachten na het stoppen tijdelijk verergeren. Is er dan op dat moment dan toch teveel maagzuur? Als dat zo is dan werkt het slikken van betaine hcl toch averechts? Of zie ik nu iets verkeerd?

    • Beste Karin,

      Was het maar zo simpel. Bij het stoppen met Omeprazol komt de onderdrukte toestand gewoon weer naar voren en is het probleem (nog steeds) niet opgelost. Dat vraagt toch echt om een oorzakelijke aanpak. Er is een reden (zijn redenen) waarom er een tekort aan maagzuur is en daar verandert Omeprazol gebruik niets aan.
      Ook zie je vaak dat een onderdrukte klacht na het stoppen met de onderdrukkende medicatie (in eerste instantie) heftiger terug komt. Maar dat is geen bewijs van een betere maagzuurproductie.
      Niet zelden kun je Omeprazol pas verantwoord afbouwen als ondertussen de oorzaak is aangepakt.

      Mvg. Wim

  13. Ik heb weer een vraagje. Ik ben nu sinds 2 1/2 week gestopt met de pantoprazol en direct gestart met de betaine Hcl. Ik merk een duidelijke verbetering in mijn ontlasting en heb nauwelijks nog last van rommelende darmen. Echter ik neem nu 2 tabletten betaine hcl van solgar per maaltijd, maar na ongeveer 2 uur na de maaltijd krijg ik toch nog steeds last van zuurbranden en gebruik hiervoor dan toch nog enkele tabletten gastilox. Is dit normaal en moet ik de betaine hcl de tijd geven om te werken? Of kunnen de klachten nog te maken hebben met het stoppen van de pantoprazol?
    Alvast weer bedankt voor een reactie.

  14. Beste Wim,

    Fijne website heb je en ik blij deze ontdekt te hebben (opzoek naar cholesterol test hype)

    Mijn apotheek is ook in de veronderstelling dat het maagzuurprobleem met te veel vet eten te maken heeft. Zelf merk ik echter dat het eten(stukje vette worst) of drinken (slokje slagroom) van vet onmiddellijk helpt. Maagzuur is er tenslotte om VLEES te kunnen verteren. Dus eet ik ’s morgens mijn vlees (6 uur nodig om te verteren zegt men) en ’s -avonds meestal eieren met wat roomboter. Dit werkt wonderwel. Wat denk je van magnesiumtabletten Regla Ph. Doos zegt: tegen overtollig maagzuur”” maar elders (weet niet meer waar) las ik dat tekort aan maagzuur een magnesium te kort zou kunnen zijn. Sommige mensen adviseren om appelazijn te drinken o.i.d. Derhalve heb ik een paar keer ook ‘s-avonds een zure haring genomen. Over het algemeen wordt ‘zuurbranden’ met het eten van koolhydraten geassocieerd.

  15. Heb al jaren klachten van reflux. Heb nu ook ontstekingen in mijn maag en slokdarm. Dit is mede
    gekomen door de verhoging van pantoprazol. Ben nu bijna afgebouwd. Gebruik Magnesium hydroxyde.
    Maar daar krijg ik diarree van. Zou ik Betaine hcl kunnen gaan gebruiken. Het eten ligt mij altijd
    zwaar op de maag. Heb ook een glutenintollerantie gekregen?
    Mvg.
    L.v.W

    • Beste Leidy,

      De beschreven klachten liggen ongetwijfeld ingebed in een breder geheel en dat geheel zal m.i. bekeken moeten worden voor een werkelijk oorzakelijke aanpak. Ik kan daar zo over de mail geen verantwoord advies over geven.

      Mvg. Wim

  16. Een goede site met een kritisch kijk.
    Sinds 2008 had ik last van pijn op mijn borst uitstralend in de arm bij het plat liggen en heb omeprazol gekregen. Met alle tips die enigszins hielpen hoofdeinde omhoog , eiwitten eten etc. bleef het mijn slaap ernstig verstoren. In 2012 is er een fikse hernia in het diafragma geconstateerd en ben met hele goede resultaten geopereerd. Het afwachtende beleid van huisartsen de richtlijnen volgend van de NHG maagklachten heeft grote gevolgen op mensen die refluxklachten hebben. Ik ben na een uitputtende tijd en uitbreiding van de klachten in slokdarmproblemen kortademigheid tevreden over mijn keus om nader onderzoek te willen . Medisch contact wijst al op de gevolgen van maagzuurremmers en op het op tijd diagnosticeren van de klachten met een goede vragenlijst om de klachten beter de duiden. Deze vragenlijst is echter nog niet geimplementeerd in de richtlijn. Voedingsmiddelen zoals gember eiwitten en rode peper ( versneld de maaglediging ) hebben iets geholpen. Het afwachtende beleid heeft grote gevolgen voor mij gehad maar vele met mij. Het is een veel voorkomende klacht waarbij wij grootgebruikers zijn van maagzuurremmers met alle gevolgen van dien te lezen op deze site

  17. Ik heb in 2010 helaas een Fundoplicatie ondergaan en is tijdens deze operatie mijn nervus vagus beschadigd geraakt. De operatie heeft zonder vooronderzoek plaat gevonden en inmiddels ben ik na 4 jaar totaal uitgeput. Mijn zoektocht naar verlichting van klachten heb ik na 4 jaar opgegeven. ben van mening dat mijn klachten waarschijnlijk ook zijn grondslag vinden in een tekort aan maagzuur in aanvang daar ik ook niet op de maagzuurremmmende therapie reageerde.

  18. ik heb een middenrifbreuk en een chronische slokdarmontsteking, is het hierbij ook verstandig te stoppen met pantropazol. heb ook constant last van slechte vertering,zwaar opgeblazen gevoel na maaltijden. etensresten in stoelgang,…

    dokter beweerd dat ik die pantropazol moet blijven nemen om slokdarmkanker te voorkomen….

    heb inmiddels ook die hcl pepsine aangeschaft maar ik krijg er ook brandend maagzuur van

    • Nee, dat is niet verstandig, en al helemaal niet zolang er niet een oorzakelijke aanpak voor in de plaats komt. Anders zouden de slokdarmklachten alleen maar verslechteren en er zou inderdaad een riskante situatie (slokdarm carcinoom) kunnen ontstaan.
      In uw geval is Betaïne HCL een contra-indicatie en is alleen een systemische oorzakelijke aanpak aan te raden.

      Mvg. Wim

    • dag Joost,
      ik ben nu bijna 2 jaar geleden geopereerd aan een middenrifbreuk met hele goede resultaten. Kijk voor de aardigheid eens bij medisch contact en dan bij maag middenrifklachten van prof m. otten mdla in amersfoort

  19. Ik heb al een tijd last van mijn maag en darmen, eet gezond maar heeft geen effect. Ga mij steeds rotter voelen en minder energie. Volgens de huisarts moet ik pillen voor mijn maag nemen. Ben op internet gaan zoeken en kwam jouw site tegen. Heb Betadine HCL Pepsine pillen besteld en na 2 pillen al resultaat. Ging makkelijk naar het toilet en opgeblazen gevoel is weg. Vraag mij alleen af, moet je altijd deze pillen blijven slikken of is het het voor een bepaalde periode?

    • Uitstekend, daarmee heb je ondubbelzinnig aangetoond dat er een tekort aan maagzuur en pepsine is. Suppletie herstelt dat voor de duur van de inname en kan dus voorlopig een nuttig hulpmiddel zijn.
      Maar……er is natuurlijk een reden waarom de maag te weinig maagzuur/pepsine produceert en die pak je hiermee niet aan.
      Dat vraag in de regel om een systemische aanpak omdat een ontregeling van ons autonome zenuwstelsel (invloed van stress) en/of serieuze nutriëntentekorten daar aan ten grondslag liggen.
      Er is een grondige intake nodig om op dat niveau het functioneren in kaart te brengen en gericht aan te pakken.

      Mvg. Wim

  20. Beste Wim,
    Ik slik nu al bijna 20 jaar omeprazol . ongeveer twee jaar geleden is de dosis verhoogd naar 40 mg omdat de 20 mg niet meer voldeed. Het boek ‘waarom maagzuur goed voor je is’is op mijn pad gekomen en zorgt ervoor dat ik me zorgen maak over het feit dat ik dit medicijn al zolang slik. Ik wil hier graag mee stoppen. Het zou fijn zijn om wat advies te krijgen hoe ik dit ga aanpakken.
    Kan ik bv in een keer stoppen met de omeprazol?
    Met vriendelijke groet, Mirjam

    • Beste Mirjam,

      Die zorgen zijn terecht, want dat betekent dat de opname van mineralen en Vitamine B12 mogelijk al 20 jaar onder druk staat.
      In één keer stoppen lijkt me niet raadzaam. Advies is, zeker na zo’n lange tijd, echt maatwerk en dat lukt niet op afstand. Daarvoor zou je een aantal zaken concreet in beeld moeten brengen en dan kan er een plan van aanpak gemaakt worden.

      Mvg. Wim

      • Wim,
        Bedankt voor je reactie! Een plan van aanpak heeft voor mij ook de voorkeur. Ik ervaar het wel als een grote stap om te stoppen met de omeprazol. Niet zo goed weten wat ik moet verwachten. Welke zaken zouden er dan volgens jou in beeld gebracht moeten worden ? en tot wie zou ik me daarvoor moeten wenden ( arts, specialist?)
        groet,
        Mirjam

      • Reactie volgt separaat per mail.

        Mvg. Wim

  21. ik ben 49jaar oud heb al vanaf mijn 21jaar maagproblemen lansoprasole 30MG genomen omeprazol 40mg enz heb ook oesofagitis graadB en kleine sliding hernia nu heb ik van die maagmedicijnen veel bijwerkingen kan het niet meer nemen nu ben ik gestopt ermee en begonnen met BETAINE HCL 400MG PLUS PEPSINE100MG heb het nu al 2 dagen genomen neem 1CAPSUL ONTBIJT 2LUNCH 2avondmaal heb geen reflux meer voor moment geen brandend gevoel in de maag kan ik dat blijven nemen of verhogen graag antwoord terug dank u.

    • Zéker niet verhogen en op zich is deze inname al hoger dan gebruikelijk. Normaal is, 1 bij ontbijt en lunch en 2 bij avondeten.
      Gezien de voorgeschiedenis lijkt zelfmedicatie me in deze niet zonder risico’s, ik zou een deskundige begeleiding adviseren.

      Mvg. Wim

      • Beste Wim, bij mij is onlangs eusinofiele oesofagitis geconstateerd waarbij dus vermoed wordt dat voedselallergiën een rol spelen bij het ontstaan van de chronische ontsteking van de slokdarm. Uiteraard kreeg ik door de arts in het ziekenhuis protopompremmers voorgeschreven maar dit lost het natuurlijk niet op laat staan dat het er juist erger van wordt. Bij een natuurwinkel werd mij digestive enzymes geadviseerd, samen met borage olie 500 mg. Wat vindt u van dit voorstel? Wat voor (alternatieve) deskundige zou mij in dezen het beste kunnen begeleiden? Graag uw advies, waarvoor dank!

      • Beste Bas,

        Bij genoemde aandoening dien je vanwege het allergische karakter ook altijd verder te kijken naar de darmfunctie. Het GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue), het immuunsysteem van de darm, heeft een bijzondere immuunmodulerende werking en dit systeem is niet zelden verstoord bij ontstekingen op welk slijmvlies niveau dan ook.
        Tevens is er bij allergische processen als regel ook een verzwakte functie van het de bijnieren (stress-systeem).
        Ook hier is een systemische kijk en aanpak (maatwerk) een vereiste. De voorgestelde preparaten zijn m’n niet specifiek genoeg. Zonder gedegen inzicht in het totaal plaatje kun je geen zinvol advies geven.

        Mvg. Wim

    • Beste Naesen alain, heb je reactie gezien! Ik heb zelf de diagnose gehad zoals jij deze hebt! Mijn diagnos was oesophagitus graad A. Ten tijde van deze operatie is mijn nervus vagus “10 herzenzenuw” beschadigd. Mag ik vragen of de arts een 24PH meting heeft aangeraden of een zogenaamde Barium slikfoto. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat heel veel problematiek kan voortkomen uit gebrek aan maagzuur…dus in principe geen reactie op medicatie…ik was zo onder de indruk van de benadering van Wim Gelderblom. Is er weleens gesproken door je arts over een maagontledinging test er kunnen namelijk heel veel problemen voortkomen op hetgeen wat lijkt op een maagzuur probllem maar zoals hier genoemd en van meerdere partijen inmiddels bevestigd heb gekregen een tekort.

      groeten,

      Mariette

  22. Beste Mariette,24PH meting of barium slikfoto heb ik nog nooit gehad soms denk ik om mij te laten opereren een nissenoperatie,moet wel zeggen dat mijn maag en slokdarm beter voelen sinds ik die betaine neem dan moet ik eigenlijk ook te weinig maagzuur hebben groeten ALAIN.

    • Beste Alain, dit zijn vooronderzoeken die absoluut noodzakelijk zijn voordat je een operatie als een fundoplicatie ondergaat. Ik zelf heb geen enkel vooronderzoek gehad en zal eeuwig spijt hebben van deze operatie! Als je het overweegt laat je goed informeren omtrent de vele complicaties die de operaties met zich kan meebrengen! i wil niemand afschrikken maar wil alleen zeggen dat de schade aan de nervus vagus omomkeerbaar is. Groeten Mariette

      • Persoonlijk vindt ik dit een ingreep die niet zou moeten plaats vinden. Er zijn tal van alternatieve routes die topt een oplossing kunnen leiden en niet gepaard gaan met ongewenste bijwerkingen, laat staan onomkeerbare grote schade.

        Mvg. Wim

  23. Beste Wim,

    Ik ben 22 jaar oud en voel de laatste weken veel stressmomenten. De afgelopen week heb ik erg veel last van maagzuur en dan met name de maagzuur met de bijbehorende etensresten die tot mijn keel naar boven komen. Na twee dagen heb ik toch maar besloten een gaviscon te nemen na de maaltijd en dat hielp prima. Na drie dagen stopte ik ermee nu ik het niet wil onderdrukken, maar het probleem wil aanpakken. Nu hoorde ik dat een tekort aan maagzuur meestal optreedt naarmate je ouder wordt. Ik vroeg me dus af of mijn klachten de gevolgen kunnen zijn van een tekort aan maagzuur of dat het (vanwege mijn leeftijd) toch een teveel aan maagzuur is. Indien het toch een tekort aan maagzuur is wil ik dat graag aanpakken door de Betaine HCL met Pepsine en te beginnen met het drinken van sole. Is dit nou een goed idee op mijn leeftijd of komt een tekort nauwelijks voor op deze leeftijd?

    • Beste,

      Maagzuurproblemen komen m.i. steeds jonger voor. Omdat een tekort aan maagzuur het gevoel is van o.a. een ontregeling van het autonome zenuwstelsel (tekort aan herstel en rust) en/of tekorten aan nutriënten waaronder jodium, is een te laag maagzuur al lang geen uitzondering meer, ook niet op jonge leeftijd.
      Zoals ik al eerder heb aangegeven op de blog leidt in dit soort gevallen bepaalde voeding tot een tijdelijk overproductie waardoor ten onrechte de indruk gewekt wordt dat6 er chronisch teveel maagzuur zou worden geproduceerd.
      Wel is het van belang om te begrijpen dat het gebruik van Betaïne HCL + Pepsine weliswaar het tekort op maag niveau oplost waardoor de vertering beter verloopt, maar niet als een oorzakelijke behandeling kan worden beschouwd. De onderliggende ontregeling dient m.i. altijd aangepakt te worden anders bestaat de kans dat iemand eindeloos lang Betaïne HCL zal moeten blijven slikken. Ik kan dit laatste niet genoeg benadrukken.

      Mvg. Wim

      • Bedankt voor deze reactie. Als ik het goed begrijp moet ik de Betaine HCL tabletten enkel en alleen ter ondersteuning gebruiken, terwijl ik het onderliggende probleem aanpak. Dus door meet rust te nemen en het gevoel van stress aan te pakken en tegelijkertijd meer op mijn voeding te letten kan dit probleem worden opgelost? Ik zou alleen niet weten wat ik verder aan mijn voedingspatroon kan veranderen nu ik niet rook, nauwelijks koffie en alcohol drink, vezelrijk eet, genoeg eiwitten binnenkrijg en verschillende soorten groenten en fruit eet. Heeft u nog tips om mijn patroon nog verder te verbeteren? Blijkbaar moet er toch iets mis met mijn voedingspatroon zijn want kan me niet voorstellen dat mijn lichaam alleen door stress zo ontregeld kan zijn. Ik wacht graag weer je reactie af. Groeten.

      • Klopt, Betaïne HCL dien je alleen als een tijdelijke ondersteuning te zien, maar niet als een oorzakelijke oplossing.
        Of het nemen van meer rust en ontspanning afdoende is om de oorzaak, de onbalans in het autonome zenuwstelsel en het stresssysteem, aan te pakken hangt er maar helemaal van af in welke toestand dit systeem zich bevindt.
        In toenemende mate zien we tegenwoordig, steeds jonger een zgn. “uitputtingsfase” van het bijnier-stress systeem”. En daar kom je alleen door het aanpassen van de leefomstandigheden en de stressdruk niet meer op eigen kracht uit.
        Het blijft van belang om de term stress juist te definiëren. Die definitie is namelijk veel bredere dan vaak wordt aangenomen.
        We hebben kinderen van 2 of 3 jaar die al in deze uitputtingsfase zitten en dat zijn bepaald geen kinderen uit gezinnen waar ongebruikelijk veel stress heerst of waar alleen maar ongezond gegeten wordt.

        Voor een eenduidige diagnose en een gerichte aanpak is maatwerk een vereiste.

        En vergeet niet, diverse tekorten kunnen bijdragen aan een verlaagde maagzuurproductie. Eén van de belangrijkste en tevens meest voorkomende deficiënties is jodiumtekort. En wanneer er sprake is van een jodiumtekort is dat voor het lichaam 24/7 stress!

        Mvg. Wim

  24. Ik heb een b12 tekort, waarde 99. Nu slik ik b12 smelttabletten (nog maar 1/4 van de normale dosis) aangezien ik niet tegen de spuiten kan. Nu is het probleem dat ik sinds ik b12 slik erge maagzuurklachten heb. Branden op borst en keel, veel lucht etc. Is dit een maagzuurtekort en wat hieraan te doen?

    • Er zijn eigenlijk geen nutriënten die een solistische werking hebben binnen de stofwisseling. Zo ook B12.
      Tal van processen zijn behalve van B12 ook afhankelijk van andere vitamines en/of mineralen.
      Wanneer alleen B12 wordt gesuppleerd loop je het risico dat andere zgn. co-factoren de remmende factor worden en klachten veroorzaken of versterken. Daarom is het altijd van belang om te zoeken naar de juiste samenhang.

      Mvg. Wim

      • Beste Wim, ik begrijp niet goed wat uw schrijft. Welke samenhang moet ik zoeken? Ik slik ook vitamine D en magnesium, maar heb hier nooit geen last van gehad.

      • Die samenhang duidt op maatwerk in het voorschrift. Teveel mensen denken zonder problemen dingen te kunnen slikken die ze (al of niet) nodig hebben.
        Inname van extra B12 is een verandering die een reactie uitlokt in de stofwisseling. Wanneer andere nutriënten dan onvoldoende voorhanden zijn, in vergelijkingen de extra B12 kunnen ze een remmende factor worden en klachten geven.
        Deze samenhang vinden is het werk van een deskundige, dat lukt je zelf niet.

        Mvg. Wim

      • Beste Wim,

        Kun je aangeven bij welke deskundige ik het beste terecht kan?

        Alvast bedankt

        Gr Lana

      • Desgewenst kunnen we dat bij CCG (www.ccgonline.eu) in Zeewolde doen, daar hebben we veel ervaring op dit vlak.

        Mvg. Wim

  25. Door te weinig maagzuur had ik b6 teveel,330,wat na 2 maanden betaine gebruik gezakt is naar 115.Wel hierdoor polyneuropathie opgelopen,waardoor steeds meer pijn met lopen.Kunnen na hoeveel tijd mijn zenuwen weer genezen als b6 laag blijft?Ben benieuwd hoeveel mensen met maagzuur tekort hier ook last van gekregen hebben

    • Het is de vraag of de neuropathie gekomen is door de te hoge B6 waarde. Dat is wel een mening die op internet circuleert maar in werkelijkheid is dit bijverschijnsel alleen enkele malen gesignaleerd bij zeer hoge doseringen B6 die extern worden ingenomen (dus als supplement).
      De werkelijkheid zou wel eens veel complexer kunnen zijn dan je suggereert. Door het gebruik van Betaïne HCL is de opname van B12 en álle mineralen verbeterd. Een te hoge concentratie B6 in het bloed kan alles te maken hebben met een verstoorde omzetting van B6 (Pyridixone HCL) in de biologisch actieve vorm Pyridoxaal-5-Fosfaat.
      Er zijn diverse mineralen (o.a. zink) en vitamines nodig voor deze omzetting. Die kunnen beter opgenomen zijn geweest door het gebruik van Betaïne HCL.
      B6 werkt vaak samen met Foliumzuur en B12. Niet ondenkbaar dat de polyneuropathie meer met een B12 tekort en een zinktekort te maken heeft dan met een B6 overschot.

      Mvg. Wim

  26. Beste wim, even een vraagje,sukkel,al een hele tyd met maagproblemen,maar de laatste 2jaar erger,heb al,3 keer gastroscopie laten doen,ze kunnen my precies niet helpen,voor de gastroscopie eet ik 11 uur niets,toch zit pyn maag vol,geen vertering,maar ben nog niet echt geholpen,ze hebben me dan ook doorverwezen naar nko specialist.onsteking op slokdarm,nu krijg ik terug pantoprazol 40 Mg.maaar als ik slechte spijsvertering heb,heb ik dan geen maagzuurtekort,’man symptomen zyn, veel hoesten chronisch al. Heesheid ,verstopte neus, en s morgens zo een rauwe droge keer. Is dit dan verborgen reflux,en wat raad u my aan. Dank u voor eventuele reactie.

    • Beste Christel,

      Het is goed om nogmaals te benadrukken dat je problemen nooit als geïsoleerde problemen moet zien, maar als een onderdeel van een grotere ontregeling in het lichaam. Maagklachten zijn daar een illustratief voorbeeld van. Die kalkten taan nooit op zichzelf.
      Uit je korte probleem beschrijving blijkt dat er een omvangrijker probleem op het niveau van de slijmvliezen is.
      Pantoprazol zal dat probleem niet oplossen, alleen misschien bepaalde uittingen op het niveau van de maag maskeren.
      Mijn inschatting is dat het tijd wordt dat je vanuit samenhang naar de klachten laat kijken om dan met een oorzakelijke totaal behandeling aan e slag te gaan. Een eenvoudig advies volstaat hier niet, helaas.

      Mvg. Wim

  27. Ook ik heb al jarenlang maagklachten, met name s,nachts . Ik eet om 18.00 uur de warme maaltijd, daarna niets meer, en elke nacht wordt ik rond 3 uur wakker, maagklachten, transpireren. Ik heb vorige week een maagonderzoek gehad met de uitslag reflux-oesofagitis graad B. Ik moet nu 2 x 40 mg pantozol slikken, en er zijn 2 biopten genomen waarvan de uitslag nog moet komen.Hoofdeinde bed omhoog gezet…echter….ik denk zelf ook eerder aan maagzuur tekort als teveel, en slik niet graag de pantozol, wil beginnen met de appelazijncider, of raad je me dat af??
    mvg Liezbeth

    • Beste Liesbeth,

      Uit je korte beschrijving leid ik af dat het probleem niet primair de maag is. Om 3 uur ’s nachts beginnen de bijnieren als het goed is meer cortisol te produceren met een piek rond de ochtend schemering. Vermoedelijk komt die productie al te vroeg op gang en dit creëert stress in je lichaam.
      Ook het transpireren duidt hierop. Zo goed als zeker heb je dan een maagzuur tekort en ‘piekt’ de productie op bepaalde momenten met de daarbij behorende klachten.
      Als mijn summiere analyse klopt betekent het ook dat je ook hier echt het samenhangende probleem moet aanpakken om het maagprobleem blijvend op te lossen. Pantoprazol gaat dat niet doen.
      Je zou kunnen overwegen om via http://www.biocoherence.eu een haarmineralen analyse te laten uitvoeren, daar kan o.a. uit afgeleid worden hoe je stress-systeem ervoor staat.

      Mvg. Wim

    • Beste Liezbeth,

      Het is zo herkenbaar je klachten . Ik heb 4 jaar lang niet kunnen slapen van pijnklachten zodra ik in bed ging liggen en ging slapen en werd vaak ook s’nachts wakker van de pijn. Na 4 jaar eindelijk onderzoek en ik had een hernia in het diafragma . Mijn slokdarm was aangetast door de chronische klachten. Na een operatie eind 2012 bijna ik geheel hersteld en kan ik weer alles. slapen eten zonder problemen en zonder medicijnen. Er is weinig bekend over dit probleem merk en als paramedicus en heb zelf ook 4 jaar lang lopen tobben met klachten .
      Dr. Hazebroek heeft mij geopereerd en M. Otten gasterenteroloog weet veel over dit soort klachten . Heel veel succes

      • Beste Bea,

        Dank voor je reactie en je aanvulling. Ik wil mede daardoor benadrukken Liezbeth dat het inderdaad niet verstandig is om zo door te lopen omdat het maagzuur anders de slokdarm gaat aantasten en dat is een riskante aangelegenheid.
        De fase waarin de slokdarm is aangetast moet je zo mogelijk zien te voorkomen.

        Mvg. Wim

      • Ik ben ook niet van plan zo door te lopen, maar wacht eerst de uitslag van de biopten af, om te kijken of de h bacterie niet in de maag is. Verders heb ik altijd al gedacht dat hormonen een grote rol in mijn klachten spelen. (eierstokken 10 jr geleden verwijdert) dus van opvliegers, overgang , kan ik meepraten, en heb daar ook mijn klachten altijd aan verweten! Maar wil er eigenlijk onderhand wel van af! Zonder maagzuurremmers!! Heb de indruk dat 80mg te veel is, en er depressief zelfs van wordt! Slik al een hele tijd 40 mg. vandaag dus niet meer, heb appelciderazijn hehaald, ,2 theelepels op n glas water, misschien een optie! Wim waar kan ik dat haarmineralenanalyse vinden op die site, staat dat ook ergens in de nederlandse taal?

      • Er is zo weinig bekendheid over dit soort klachten en begrijp ook niet dat de NHG standaard zo’n afwachtend beleid voert met betrekking tot deze klachten. Het is een heel serieus probleem wat je leven ontwricht. De gevolgen van slaapproblemen zijn nu de laatste tijd meer bekend.
        Het constant terugstromen van het maagzuur in de slokdarm heeft consequenties voor de slokdarm met zeer ernstige gevolgen als het barretsyndroom. Ook globusklachten gebitsproblemen en nachtblindheid horen bij de gevolgen. Na 1 1/2 jaar ben ik geheel hersteld en mijn geheugen is ook weer normaal. Wat een geluk dat het lichaam zoveel herstelmogelijkheden heeft als je verder een gezonde levensstijl hebt en had . Ik raad iedereen aan met dit soort klachten te letten op het voedingspatroon, houding ( thor versterkte kyfose) gewicht en stress goed in de gaten te houden. Daarnaast op tijd je te laten doorverwijzen naar een specialist . Het is een weinig onderkent probleem en huisartsen hebben een afwachtend beleid.

      • Oeps had de engelse versie, nu de ned. Dus al gevonden sorrie!

  28. Ik wilde dat ik deze informatie eerder had gehad. Ik heb ook jarenlang 18 jaar Omeprazol geslikt. Ik had nl een onverklaarbare kriebelhoest. Ik heb dus altijd heel slecht geslapen.Ik heb van alles geprobeerd voor mijn luchtwegen, niets hielp.Ik stikte bijna . Kreeg uiteindelijk een maagonderzoek, en wat kwam daar uit? Teveel maagzuur. Ik kreeg Omeprazol. Niet dat het hielp maar ik moest het blijven gebruiken omdat mijn slokdarmklepje niet sloot. Dus bleef ik het gebruiken. Een paar jaar geleden kreeg ik last met mijn spieren geheugen en allerlei kwalen die op vitamine B12 tekort duiden. Ik ben zonder overleg gestopt met Omeprazol. Daarna kreeg ik mijn kriebelhoest weer terug. Ik kreeg een bericht dat maagzuurteveel eigenlijk maagzuur te weinig was. Doorgegeven aan mijn (nieuwe huisarts) Zij begreep het maar het stond in mijn status van de vorige huisarts. Kreeg een puffer en na 1 week was het weg. Ik gebruik nu smelttabletten voor het B12 tekort en bijna al mijn klachten zijn weg.

    • Beste Ineke,

      Een tragisch voorbeeld van hoe dat maar al te vaak werkt. Klachten dienen m.i. altijd vanuit samenhang en op basis van begrip van het totale organisme benaderd te worden.

      Mvg. Wim

    • Hallo Marquarita, ik heb ook verschillende keren een maag onderzoek gehad. Er is mij uitgelegd dat je alleen kunt zien of iemand te veel of te weinig maagzuur heeft als je een 24 uurs meting doet. Dan kan er na voedsel gekeken worden of de maag voldoende maagzuur produceerde. Het is mij duidelijk geworden dat ze er niets voor voelen om dit te onderzoeken . Het is veel makkelijker om de symptomen te onderdrukken met Omeprazol.

      • Ik ga er naar informeren…ik heb inmiddels het boek waarom maagzuur goed voor je is gekocht.
        We zullen zien…me voel me de laatste tijd niet lekker…en vooral snacks naar wakker worden.
        Het is geen stress

  29. Beste Wim, is Betaïne HCL ook de oplossing voor een scheurtje in het middenrif? Groet, Nel

    • Beste Nel,

      Nee, dat kun je zo niet zeggen. Het kan wel zijn dat het een onderdeel is van een behandeling voor een slecht sluitende maagingang (pylorus), maar alleen is dat zeker niet de oplossing.
      Een slecht sluitende pylorus moet je echt zien als een onderdeel van een veel bredere ontregeling. Niet voor niets komt die klacht tegenwoordig veel voor. Een totaalaanpak heeft hier echt de voorkeur.

      Mvg. Wim

  30. Beste Wim,

    Ik heb verschillende buikklachten. Ik slaap erg slecht door buikpijn. Vaak om 4 uur wakker door buikpijn. Resten van voedsel in de ontlasting. Bv gewokte wortelen. Gasvorming etc. Ik heb geen last van mijn maag. Wel van mijn darmen.
    Ik ben momenteel bezig met een betaine loading test zoals ze het noemen. Ik neem elke keer 1 extra pil in. Wanneer ik een brandend gevoel in mijn maag zal krijgen, zal ik een stapje terug doen. Nu zit ik al op 7 pillen. Per pil is dat 648 Mg betaine hci met 150 Mg pepsine. Ik krijg nog steeds geen brandend gevoel! Terwijl ik op internet lees dat mensen al na 2 pillen een brandend gevoel krijgen. Ik heb Helemaal geen last van mijn maag na inname van 7 pillen voor avondeten. Betekent dat ik zeker tekort aan de maagzuur heb?

    BVD !

    • Beste Philippe,

      Wanneer je bij inname van 2 tabletten Betaïne HCL vlak voor de laatste hap van de warme maaltijd geen last van zuurbranden hebt weet je al genoeg: dan heb je een maagzuurtekort.
      Met 7 pillen tijdens der warme maaltijd leidt dat geen twijfel.

      Mvg. Wim

  31. Beste Wim,

    Bedankt voor uw reactie! De productie van maagzuur wisselt gedurende de dag, toch? Maar wisselt ook de ph waarde van de maagzuur? Of is die constant gedurende de dag?

    BVD
    Philippe

  32. Bedankt voor uw uitleg!

    Ik vraag mij af:

    Wat is de maagzuurtekort? Is dat de tekort van de volume van de maagzuur waarbij de ph waarde goed is? Bv 1/2 liter ipv 1 liter maagzuur maar wel met de juste ph waarde? ( ik heb totaal geen idee hoeveel dat moet zijn, dat is maar een voorbeeld).

    Of is het te hoge ph waarde?

    Hoe onderzoeken/meten ze de maagzuurtekort in ziekenhuizen?

    MVG Philippe

    • PS: Vanavond heb ik een kleine maaltijd gemaakt en 9 pillen ingenomen. Voor de eerste keer voel ik discomfort in mijn maag. Het borrelt. Ik heb een warm gevoel daar. Ik voel ook iets in mijn slokdarm naar boven komen (maagzuur?) maar ik heb geen brandend gevoel nog in mijn maag nog in mijn slokdarm. Kan dat?

  33. Hallo.

    Na15 jaar omeprazol te hebben geslikt kreeg ik een huidallergie door dit middel.
    Vaak ontstekingen id darm gehad..dus moet wel een goed middel voor de zuurbranden.
    Ik krijg veel last van lucht en vol gevoel na betaine/ pepsine van Solgar moet ik hier mee door gaan? of beter overgaan naar ander middel.
    Want alle maagremmers zijn rotzooi en vergif voor de goede bacterieen..

    Vr groet Marquarita

    • Als je 15 jaar Omeprazol hebt gebruikt kan het niet anders of dit heeft verstrekkende gevolgen voor de mineralen toestand van het lichaam gehad. Naast een slechte opname van Vitamine B12 geeft het een verminderde opname van alle mineralen, waaronder het voor de slijmvliezen van maag en darmen zo belangrijke anti-ontstekingsmineraal zink.
      Op het gevaar af dat ik in herhaling val, maar we zullen er in onze moderne tijd weer aan moeten wennen om in samenhang te denken en te handelen. Klachten staan nooit op zichzelf. Het geheel zal bekeken dienen te worden. Een onbalans in het autonome zenuwstelsel en de nutriënten status van het lichaam liggen doorgaans ten grondslag aan dit soort klachten. Behandeling dient daarom ook niet lokaal (primair gericht op de maag) maar systemisch plaats te vinden.
      Eerst dient de actuele toestand van de regelsystemen in kaart te worden gebracht: neurotransmitter balans in de hersenen en het perifere zenuwstelsel, neurohormonaal, immuun systeem en microbioom.

    • Beste Marguarita,

      Nog even dit, wanneer je een vol gevoel krijgt en gasvorming na het gebruik van Betaïne HCL met pepsine heb je vermoedelijk ook een serieus tekort aan enzymproductie door de pancreas. Ik zou dan toch liever een deskundige raadplegen om het proces te begeleiden.

      Mvg. Wim

      • Vr dank voor uw reactie…een deskundige is waarschijnlijk mijn huisarts( alleen die doet hier niet veel mee) misschien waarschijnlijk weer een maagfoto nemen( en die vind ik afschuwelijk) heeft u advies waar ik met m.n klacht naar toe kan?
        Heb ook last van psoriasis/ maagklachten/ rugklachten/rosacea…fissuur.. en naar voelen vooral snachts.

        Vr groet Marquarita

      • Neem even contact met me op via wim@ccgonline.eu

  34. Beste Wim, ik heb sinds lange tijd maag en darmklachten. Ik heb een tijd Pantomed genomen, maar zonder verbetering. Waar ik vooral last van heb ik opgeblazen buik, winderigheid, buikpijn en af en toe maagpijn en oprispingen. Ook is het zo dat mijn stoelgang plakkerig is en soms onverteerd voedsel bevat. Door wat opzoekwerk kwam ik bij maagzuur tekort terecht ipv. te veel maagzuur. Ik zou graag de Betaine HCL supplementen proberen, maar ik lees ook dat dit niet mag bij een maagzweer. Hoe kan ik zeker zijn dat ik geen maagzweer heb?
    Ik eet al een een 2-tal jaar glutenvrij, koemelkvrij, zonder geraffineerde suikers, weinig vlees en vis etc. Klopt het dat het maagzuur kan minderen door juist meer groenten en fruit te eten?
    Alvast bedankt voor je reactie.

    • Beste Inge,

      Als ik het zo lees is er vermoedelijk op meerdere fronten in de spijsvertering wat mis. Dyspepsie is niet alleen het gevolg van een tekort aan maagzuur maar ook een verlaagde afgifte van verteringsenzymen spelen hierbij niet zelden een rol.
      Daarnaast is het functioneren van onze autonome zenuwstelsel en belangrijke schakel.Aan de voeding zal het niet liggen als ik dat zo lees, maar hoe gaat het lichaam er mee om en als dat niet goed is, waarom? Dat zijn de belangrijke vragen die individuele dienen te worden beantwoord.
      Het al of niet hebben van een maagzweer kan alleen via de huisarts (doorverwijzing specialist) worden vastgesteld.

      Mvg. Wim

  35. hallo wim,

    ik lees veel op deze site en heb een vraag.
    ik heb ook ruim een jaar last van maagklachten waaronder de helico bacter pylori.
    ik heb betaine geprobeerd te nemen maar ik blijf aanhoudende pijn op mn borstbeen houden.
    kan ik die betaine hcl blijven gebruiken?ben ook geopereerd aan galstenen.

    groetjes Rianne

    • Beste Rianne,

      Als je pijnklachten ervaart na of met gebruik van Betaïne HCL vind ik dat je niet moet doorgaan met het gebruik.
      Je zult m.i. dan toch de situatie moeten laten beoordelen door een deskundige.

      Mvg. Wim

  36. Hoi Wim,

    Wat zijn de symptomen van een tekort aan maagzuur? Ben al anderhalf jaar ziek en 30 kilo afgevallen. Heb een schikdklier probleem en vitamine D tekort. Vooral heel veel last van maagzuur.

    • Dat is nou juist het probleem. Het kan een enorme diversiteit aan klachten en aandoeningen veroorzaken. En, niet onbelangrijk, bijna altijd is het ‘slechts’ een onderdeel van een veel omvangrijkere ontregeling.

      Mvg. Wim

  37. Heb mij laten opereren aan slokdarm 1 jaar geleden toupet nissenoperatie.Had reflux problemen graad B ontstoken slokdarm kon die zuurremmers niet nemen na tijdje was ik ziek van nevenwerkingen zo heb ik mij laten opereren nu een jaar later is mijn maag en slokdarm nog gevoeliger en mijn slokdarm is nog altijd ontstoken graad B,ik had verwacht na die operatie dat ik geen slokdarmproblemen ging hebben is die operatie nu mislukt of wat ik weet het niet meer voel mij er niet gelukkig bij.

    • Och wat naar ik heb ook zo’n operatie gehad en nu geen problemen meer. Heb je contact gezocht met de chirurg en wie heeft de operatie uitgevoerd. Bij mij heeft het ook wel een jaar geduurd voordat ik hersteld was. Je kunt nog op voeding letten en op je gewicht. Ik heb mij verdiept in de materie daar ik 4 jaar klachten had in de voeding voedingsopname daar ik zelf werkzaam ben in de gezondheidszorg

      • Bedankt om je uitleg heb naar mijn chirurg geweest,mijn slokdarm is nog altijd ontstoken graad b ze konden geen nissenoperatie doen omdat mijn slokdarm niet goed werkte zo hebben ze een toupetoperatie gedaan omdat ze bang waren dat ik anders niet meer kon eten moet zeggen nu kan ik eten goed drinken ok maar altijd veel pijn in mijn slokdarm

    • Hai, ik heb ook deze operatie helaas ondergaan! Daarbij is de nervus vagus beschadigd…zieker dan ooit tevoren. Deze operatie grijpt in op de anatomie. Sinds de operatie veel pijn..gasbloat effect, hoge hartslag, maak geen speeksel meer aan B 12 tekort waarvoor ik injecties krijg, D tekort waarvoor ampullen. Voor de hartslag aan de betablockers 160 mg propanolol….doof geworden rechterzijde kunnen ze niet verklaren en extreem veel last van hypo’s.

      IK ben het met Wim eens deze operatie zou niet moeten worden uitgevoerd.

      Ik begrijp heel goed dat je het niet meer weet!!!

      Heel veel sterkte…herken je strijd.

      Groet,

      Mariette

  38. Beste Wim,

    Ik heb in 2007 een burnout gehad en heb (eigen bedrijf) gematigd door moeten werken. Sinds 2014 heb ik een compagnon waardoor ik met ingang van maart 2015 een sabbatical heb kunnen nemen.
    Ik ben deze periode goed tot rust gekomen maar vermoeidheid en ,vanaf oktober 2015 misselijkheid na de maaltijd, is blijven bestaan. Ik heb al jaren na elke maaltijd een vol onzalig en vermoeid gevoel en heb nu een weekje Betaine tabletten met pepsin gebruikt en ik merk dat dit voor mij de misselijkheid een stuk minder maakt en soms ook geheel weg is.
    Ik wil graag begeleiding hierin hebben omdat ik de aantal tabletten niet op eigen houtje durf te verhogen. Kun je me een therapeut aanbevelen die in de omgeving van Breda gevestigd is.
    Alvast bedankt voor je reactie.

    Mvg,
    Marc

    • Beste Marc,

      Het probleem is dat burnout ook altijd een fysiologische kant heeft die verstoord is en die hersteld zich niet meer automatisch als er meer rust is. Daarvoor is een gerichte interventie nodig.
      Neem even contact op met Fabienne de Ridder van Biocoherence Nederland met je vraag over een therapeut/arts in de regio (info@biocoherence.eu).

      Mvg. Wim

  39. Hallo,

    Ik ben 30 jaar en heb nu al meer dan een half jaar last van maag- slokdarm klachten, met als gevolg inmiddels regelmatig paniekaanvallen en depressieve gevoelens, vermoeid, …

    Vaak heb ik de hele dag lang last van “geborrel/gisten” in mijn maag/slokdarm, dit doet geen pijn maar is wel vervelend. Na een gastroscopie werd een maagbreukje en slokdarmontsteking vastgesteld en moest ik twee weken een maagzuurremmer nemen (maar dit heeft eigenlijk niets geholpen).

    Nu weet ik echt niet meer wat ik moet doen, ik ben bang dat dit op den duur slokdarmkanker gaat ontwikkelen….

    Heb ik een tekort aan maagzuur? Wat kan ik dan doen om dit probleem definitief te gaan oplossen?

    • Als er al een tekort aan maagzuur speelt en dat zou heel goed kunnen dan is het toch ‘maar’ een onderdeel van een veel breder probleem. Klachten dienen altijd in samenhang met het totale functioneren benaderd te worden.

      Mvg. Wim

  40. Ok ik zie je punt, maar hoe lis je dit probleem op. Betaine hcl is een symptoombestrijder maar wat kun je doen om de maagzuurproductie weer zelf op orde te krijgen. Daarover lees ik niets.

    • Beste Margreet,

      De maagzuurproductie staat onder de regie van de functie van de Nervus Vagus (10e hersenzenuw) en is daarnaast afhankelijk van de aanwezigheid van bepaalde mineralen en andere nutriënten.
      De meeste mensen, zou niet alle, die een tekort aan maagzuur hebben hebben een ontregeling van het neurohormonale systeem en/of specifieke tekorten.
      Praktisch gezien betekent het dus dat je het niet ‘zelf’ op orde krijgt maar dat inzicht in de specifieke ontregeling een voorwaarde is voor een gerichte aanpak.

      Mvg. Wim

  41. Hallo
    Hoe kan ik jodium tekort laten vast stellen? En wat is de oorzaak ervan?

    Mvg Eleonore

    • Beste Eleonore,

      Wanneer je geen klinische schildklier aandoening hebt kun je de jodium status eenvoudig laten bepalen door een 24uurs Jodium urine test (zie http://www.biocoherence.eu).
      De oorzaak van een jodiumtekort is divers.
      Enerzijds krijgen de mensen te weinig jodium binnen. Voor veel Nederlanders is brood (met gejodeerd zout) een belangrijkste jodiumbron, en er wordt nadrukkelijk minder brood gegeten of mensen bakken zelf brood en voegen het niet toe.
      Daarnaast is het en groot probleem dat de toxische halogenen (broom-, fluor- en chloor-verbindingen) in te hoge mate aanwezig zijn in ons leefmilieu en deze stoffen gaan een concurrentie aan met jodium in het lichaam.

      Mvg. Wim

  42. Hallo Wim,

    Ik heb een vraag. Bij mij is een middenrifbreuk (je) geconstateerd. Ik slikte toen 80mg Omeprazol. Inmiddrls heb ik dit helemaal afgebouwd. Ik gebruik nu dagelijks diverse keren een Rennie, maar geen protonpimpremmer meer. Het lijkt alsof mijn maag heftig reageerd. Ik heb soms de hele dag door wat klachten. Ik ben nu op grond van wat ik eet en de reactie daarop aan het uitzoeken wat een goed dieet voor me zou zijn. Maar op het moment lijkt het wel if alles een reactie geeft. Ik heb betaine hcl/pepsine 1x geprobeerd maar bleef de druk op het borstbeen voelen.
    Dus een tekort zal niet een mede veroorzaker zijn denk ik (denk ik dat goed of dien ik dit vaker te proberen?)
    Ik merk dat ik iets moet, maar ik wil eigenlijk geen maagzuurremmers meer slikken vanwege de bijwerkingen die ik ervaar. Ik las in een eerder commentaar van u dat er bij deze diagnose nog meer routes zijn dan alleen maagzuurremmers. Kunt u me een voorbeeld geven van wat deze routes zouden kunnen zijn? Mijn huisarts wil me nl alleen maagzuurremmers geven….

    • Hallo Marieke,

      Je moet niet uit het oog verliezen dat het organisme een complex geheel is en dat het alleen daarom al niet juist is om het functioneren van één orgaan los van de totale context te bekijken.
      De maag wordt, net als het hele spijsverteringsstelsel aangestuurd door de 10e hersenzenuw, de Nervus Vagus. Deze zenuwbundel vormt een belangrijk onderdeel van de Parasympaticus, dat deel van ons autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor herstel, slaap en spijsvertering.
      Niet zelden zie je dat maagproblemen samenhangen met een onbalans in het autonome zenuwstelsel.
      Dé manier om dat uit te zoeken is het doen van een 72uurs HRV meting (https://www.biocoherence.eu/nl/hrv/).

      Voor een oorzakelijke benadering van het probleem zou dat voor mij een eerste stap zijn.

      Mvg. Wim

  43. Ik heb deze pagina met veel interesse gelezen. Ik heb sinds ik 2 jaar geleden een hartinfarct heb doorgemaakt en 2x ben gedotterd continu een brandend gevoel in mijn keel en op mijn borst gehouden. Het is de ene keer erger dan de andere keer maar het geeft me veel stress omdat de klachten ook op cardiale klachten lijken. Het 1e jaar moest ik 2 soorten bloedverdunners slikken, inmiddels gebruik ik nu alleen Ascal (Carbasalaatcalcium).
    Ik heb het idee dat de klachten verband houden met de medicatie maar ik moet dit de rest van mijn leven slikken.
    Ik heb een poos Omeprazol geslikt, maar dit gaf geen verbetering. Door middel van een test met baking soda ben ik erachter gekomen dat ik te weinig maagzuur heb, ik gebruik nu honing, appelazijn en Keltisch zout,dit geeft iets verlichting, maar werkt nog niet afdoende. Door de Ascal mag ik de Betaine HCL medicatie echter niet slikken. Zijn er nog alternatieven?
    Alvast bedankt
    Mary

    • Beste Mary,

      Als ik je verhaal zo lees dan geldt voor jou zeker wat ik schreef in de reactie op Marieke: benader het probleem vanuit de samenhang. Er is een relatie tussen de maagklachten en de hart-en vaataandoening, de kunst is om die helder te krijgen en daar behandeling om af te stemmen.
      Helaas, eenvoudiger kan ik het niet maken.

      Mvg. Wim

  44. Prachtig stukje over het belang van maagzuur. En misdadig dat ontelbaar veel mensen dagelijks maagzuurremmers innemen. je krijgt er schimmel van, disbalans, B6 overschot, slechte spijsvertering enz enz enz enz.

  45. Mooie pagina!
    Ik slik al 15 jaar omeprazol (na maagzweer en brandend maagzuur). In het begin hielp dit goed ( geen last na inname), laatste jaar hielp 20 Mg niet meer en overgeschakeld naar 40 Mg. Ondanks de verhoging bleef ik last hebben van brandend maagzuur in combinatie met andere klachten (steeds vermoeid, lichte duizeligheid, concentratieproblemen, druk in hoofd). Terug naar huisdokter: steeds zelfde antwoord, “het zal stress zijn”, “doe het wat rustiger aan”.
    Ik wil stoppen met omeprazol. Hoe best? En wat kan ik als alternatief proberen? Graag advies.
    Alvast bedankt,
    Philippe

    • Beste Philippe,

      Dan is het van extra belang om te beseffen dat een maagzuurprobleem onderdeel van een systemische ontregeling is, net zo als alle klachten. Dat betekent dat het maagzuurprobleem “alleen maar” een symptoom is van een omvangrijker ontregeling.
      Alleen als die ontregeling op individueel niveau in beeld wordt gebracht is een oorzakelijke behandeling mogelijk, maar dat blijft dus altijd maatwerk dat middels een grondige intake dient te gebeuren.
      Desgewenst kan ik u verder inlichten als u mij een e-mail stuurt (wim@ccgonline.eu).

      Mvg. Wim

  46. Dear Wim,

    Sorrry for the English.

    Congratulation for your work.

    I live in France and develop therapeutical approach called coach-respiration and based on breath. Vagus nerve if of first importance. And, indeed, control HCL production. It is why am highly interested in you blog and knowledge.

    I have one difficult question : Betaine HCL is juste a way to reduce the conséquences of a more large systémic disorder. As such, it can help at least temporarily to help the restoration of the body . How long can it be used without risk ?

    Best regards

    Jean-Marie

    • Dear Jean-Marie,

      The English is no problem at all.
      Thank you very much for your participation in our blog, I appreciate that.
      Interesting to read about you activities. Indeed respiration is one of the most effective ways to influence the N. Vagus function.
      About your question: I think that there is no risk in taking Betaine HCL (beside the well known contra-indications) as long as you work at the same time on the systemic level. In that case taking Betaine HCL will always be temporarily.

      If anything stays unclear, don’t hesitate to contact me.

      Best regards,

      Wim

  47. Beste Wim, na de diagnose van non hodgkin lymfoom(malt lymfoom) werd ik behandeld met anti biotica en pantomed. De oorzaak is de Helicobacter pymori bacterie. Waarschijnlijk heeft stres gezorgd dat de bacterie meer kans kreeg om zich te verspreiden doordat ik te weinig maagzuur heb aangemaakt door een maagslijmvliesontsteking. Een te lang verhaal om in detail te treden. Nu het volgende: Ik heb veel last van opgeblazen gevoel en flatulentie. Ik weet dat ik samen met pantomed beter geen betaie hcl met pepsin mag gebruiken maar heb toch eens 1 tablet geslokken na een zware maaltijd. Halfuur later was mijn buik minder opgezwollen en minder winderigheid. Zo snel dat het me verwonderde. Bijna zeker dat ik te weinig maagzuur aanmaak. Het porbleem is dat ik waarschijnlijk nog even pantomed moet nemen omdat er een maagonsteking is vastgesteld. Men wil geen risico’s nemen vermoed ik. Vanaf dat die maagonsteking weg is ga ik wel Betaine gebruiken denk ik. Eerst moeten de kankercellen volledig weg zijn en die Bacterie en dan zorgen dat de maagzuur terug op peil kan komen. Ik vind het goed dat u telkens de mensen duidelijk maakt dat eigenlijk een menselijk lichaam die dingen zonder hulpmiddelen zou moeten kunnen oplossen dus de echte oorzaken moeten opgelost worden. Bij mij waarschijnlijk stress.

    Groetjes Guido

    • Beste Guido,

      Dank voor je uitvoerige bericht.
      Vanwege de klinische situatie zijn dit te complexe gevallen om op afstand een zinvol advies te geven, maar inderdaad de inname van Betaïne HCL lijkt wel aan te geven dat het (kunstmatig) te laag maagzuur niveau een soort domino-effect heeft op ede rest van de vertering. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de spijsvertering een soort “lopende band” is. Wanneer aan het begin van dat traject stappen worden overgeslagen of niet goed worden uitgevoerd dan werkt door in het het hele traject.

      Sterkte met het traject.

      Mvg. Wim

  48. Hallo wim, alle andere meelezers. Ik zit sinds januari 2016 met een volgens mij tekort aan maagzuur probleem.
    Meerdere keren een test gedaan met natrium bicarbonaat en rode bietensap. Tevens een tekort test gedaan bij een therapeut.
    Ik heb hier betaine hcl capsules van now staan en neem sole van keltisch zeezout en drink appelzijn voor de maaltijd. Af en toe een goede periode en dan weer een slechte periode. zoals afgelopen maand . Echter vanaf zaterdag gaat het weer slechter.
    Bij mij uit het zich het meest in een globus keel. Word er af en toe compleet gestoord van.
    Ik ben nu aan het afwachten wat er uit een de H pylori ontlastings- onderzoek komt. Ik heb hiervoor zelfs een nieuwe huisarts moeten nemen omdat mijn oude huisarts me niet serieus nam en me maar gewoon met maagzuurremmers naar huis stuurde.
    Tevens heb ik je gemaild Wim om een intake voor begeleiding want ik kan dat wel gebruiken.

    Met vriendelijke groeten M Syndikaat

  49. Ik heb erge last van mijn keel volgens huisarts reflux klacht,toch lijkt het niet over te gaan slik pas 3 dagen omeprazol 40 mg.
    Gevoel in keel is pijnlijk,krop in keel,gespannen gevoel en soms hees.
    Wie heeft een tip?

    Alvast bedankt

    Groeten Robert

    P.s honing heb ik bv al geprobeerd

  50. Pingback: Maagzuurtekort, een vergeten probleem – Bijnieruitputting

  51. Ik kamp ook al jaren met maagproblemen. Vaak pijn in de hele maagstreek en in de ochtenduren word ik vaak wakker met stekende pijn. Daarnaast is sinds een jaar of 2 mijn ontlastingspatroon veranderd. Mijn ontlasting ziet er vreemd uit. Niet zoals je mag verwachten in ieder geval. Ik eet gezond, beweeg en wandel erg veel, ik rook niet, drink niet en eet niet vet. Ik let daar echt op. Ik heb het vermoeden dat ik te weinig maagzuur heb.

    • Ik kan niet genoeg benadrukken dat een probleem als ‘maagzuur tekort’ als regel niet een opzichzelf staand problem is maar onderdeel van een bredere ontregeling.
      Een goed beeld van de darmecologie (ontlastingsonderzoek) naast een gedetailleerd beeld van het functioneren van het autonome zenwustelsel (meerdaagse HRV meting) zijn voor een goede beeldvorming onontbeerlijk.

      Mvg. Wim

Plaats een reactie